Inga underverk äro större än de minsta

My Cover Design

-Om småkrypen som lever vid sidan om människan.

Carl von Linné sa en gång ”Inga underverk äro större än de minsta” och det är det jag vill visa med denna bok. Jag kommer berätta lite kort om dom fantastiska små vackra varelserna som lever vid sidan av oss människor i våra gräsmattor, i väggarna och på vinden.

Färger spelar en stor roll i många småkryps liv, inte minst bland insekterna som lever runt omkring oss. Färgerna finns inte bara för syns skull utan de ökar överlevnaden. Många använder färger för att smälta in i omgivningen medan andra hellre vill ha färger som syns.

Färgstarka insekter är oftast giftiga eller oaptitliga hos predatorerna. Strategin med färgsättningen behöver inte vara densamma under insekternas utveckling. Till exempel behöver inte en larv och fullbildad insekt ha samma färgskala.

I boken kommer ni får lära er en massa om småkryp som ni kanske inte kände till. Visste ni till exempel att!

-Efter att en mygghona har stuckit genom huden, sprutan hon in saliv för att blodet inste ska koagulera. Salivet gör också att myggbettet kliar och svullnar.

Eller

-Myrorna använder  dofter för att känna igen varandra. Varje stack har sin egen doft och känner därför igen varandra i stackens kolsvarta mörker. Det finns vissa myrarter som utnyttjar detta förtroende för dofter och använder det för att kunna leva i fienders stackar. De lever då på stacken som en parasit, detta efter att ha ”snott” stackens doft.

Boken är gratis, fyll i formuläret och klicka på hämta boken nu.