En stor seger för vargen

Licensjakten på varg är med all sannolikhet över för den här gången.

Beslutet är en seger för Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden WWF. Tillsammans överklagade dem Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 16 vargar, som bland annat inbegrep att jakten skulle få starta även om den överklagades.

Efter att Dem tre orgisinationerna tillsammans överklagade Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 16 vargar. När dem inte fick gehör för att jakten borde stoppas under domstolsprocessen i första instans, Förvaltningsrätten, överklagande dem det separat till Kammarrätten, som tyckte att jakten borde stoppas under domstolsprocessen.

Naturvårdsverket överklagade i sin tur att jakten avbröts och ärendet har därför nu prövats av Högsta förvaltningsdomstolen, som gav Kammarrätten och Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden WWF rätt.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i sitt beslut om att ge Naturvårdsverkets prövningstillstånd – kan ges av två skäl: Antingen för att ett avgörande i målet är viktigt för ledningen av rättstillämpningen, eller att det finns synnerliga skäl för en prövning. Det har inte kommit fram några sådana skäl för prövningstillstånd. Så kammarrättens beslut står därmed fast.

Jakten för i år är stoppad. Vi har Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden WWF att tacka för dom 13 vargarna som får leva vidare i naturen. TACK!

Foto: Gunnar Ries

2 Thoughts on “En stor seger för vargen

  1. Tjena, Jag vill bara tacka för härliga texter och en blogg som passar mig precis i smaken.

    Jag själv drog precis igång ett projekt, http://www.gnews.se – en site som endast listar positiva världsnyheter! Ta en titt där och lämna gärna en kommentar om vad du tycker!

    Mvh Mikael

    • Varsegod och tack för att du gillar innehållet.

      Det låter som en bra idé, det behövs ett man lyfter de positiva nyheterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation