Nya artportalen ÄNTLIGEN här

Några av er minns kanske att jag skrev för över ett år sedan, ett inlägg om nya artportalen som skulle komma. Nu verkar det som att det äntligen är dags.

Den ”gammla” artportalen som finns i skrivande stund kommer finnas kvar tills i höst. Artportalen har fått in över 37 miljoner observationer sedan starten 2000. Systemet har 16 000 användare och i genomsnitt matas en observation in i systemet var femte sekund. Tjänsten används av allt från forskare och tjänstemän till privatpersoner som sör en viktig insats för svensk miljöövervakning.

 

 

Nya artportalen lanseras i slutet av maj med två steg.

Det första steget innebär att sökning och rapportering av arter som idag görs i portalerna för Växter och svampar, Fiskar och Övriga vertebrater förs över till nya artportalen. Den övergången sker den 27 maj då portalen släcks ner på grund av de stora mängderna data som behöver flyttas från gamla till nya systemet. Därefter dröjer det några dagar innan systemet öppnar igen.

Andra steget kommer att ske i höst, då nya artportalen även öppnas för Fåglar, Småkryp och marina evertebrater. Under tiden komme både nya och gamla artportalen vara öppna samtidigt men för olika artgrupper. All rapportering och sökning av växter och svampar, Fiskar och Övriga vertebrater görs i nya Artportalen medan Fåglar, Småkryp och Marina evertebrater rapporteras och söks precis som vanligt i de gamla.

Här är några av nyheterna i nya Artportalen:

  • Bättre kartor
  • Granska innan du publicerar
  • Förbättrad import
  • Sök fynd med ytor
  • Definiera egna parametrar
  • Artportalen blir flerspråkig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation