Ohyra på orkidéer

Orkidéer drabbas ibland av olika typer av ohyra så som kvalster, löss och flugor. Det dom offtast drabbas av är rött spinnkvalster (spinn), dom angriper dom allra flästa orkidéer men trivs allra bäst på Cymbidium.

Rött spinnkvalster angriper undersidan av bladen, blomknoppar och utslagna blommor. Kvalstret förstör bladen så pass mycket att orkidén får svårt att ta upp syre och det påvärkar växtkraften. Om luften är för torr så kan rött spinkvalster föröka sig väldigt snabbt. Problemet är offtast på våren och sommaren.

Så blir du av med kvalstrena

För att minimera risken att få rött spinnkvalster så ska du hålla orkidén fuktig. När du duschar bladvärken så bör du ta både undersidan och översidan av bladen.

Om beståndet av kvalster är litet så kan du tvätta bladen. En stor skål vatten med lite diskmedel i och en tvättsvamp. Tvätta varje blad nogrant och upprepa detta flera gånger.

Om det inte skulle hjälpa så finns det speciellt  Bladlus koncentrat mot kvalster på både inomhus och utomhusväxter. Det finns att köpa på gardenhome.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation