Stopp för licensjakt på varg

Kammarrätten har beslutat om inhibition. Efter att dom tre naturskyddsorganisationerna, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Rovdjursföreningen överklagat Naturvårdsverkets beslut om licensjakt.

Jakten kan förhoppningsvis vara över. På onsdagen kom beskedet att Kammarrätten stoppar licensjakten på varg. Beslutet innebär att licensjakten på varg stoppas tills dess att den är rättsligt prövad.

Så här säger dom tre naturskyddsorganisationerna om kammarrättens beslut.

– Naturvårdsverkets jaktbeslut var slarvigt och illa underbyggt. Det är bra för vargförvaltningen att det blir rättsligt prövat. Det har inte varit så mycket bevänt med urvalet i den här urvalsjakten, säger Ann Dahlérus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.

– Det är oerhört glädjande att det blir en rättslig prövning av jakten. Nu prövas Naturvårdsverkets beslut vilket samtidigt blir en prövning av om den svenska lagstiftningen lever upp till EU:s lagstiftning, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Jag är inte förvånad över Kammarrättens agerande då Naturvårdsverkets jaktbeslut bygger på mycket svaga grunder och i våra ögon formellt felaktigt, säger Peter Westman, naturvårdschef Världsnaturfonden WWF.

Läs mer
vargarnas öde i jägarens händer

2 Thoughts on “Stopp för licensjakt på varg

  1. Sverige får nog smisk på fingrarna i denna frågan… När fallet med den godkända vargjakten 2013 till och med uppmärksammas i utländska medier, bl a i BBC (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21352209), då är det fara å färde för vårt lands bra rykte.
    Landet lagom kan inte lösa detta problemet genom att ha lagom många vargar, och låta jägarna skjuta lagom många vargar, så att problemet bara blir ett lagom stort problem…

    • Jag tror det är nyttigt att andra länder uppmärksammar detta problemet. Förhoppningsvis så förstår Naturvårdsverket att dom gjorde ett stort fel i och med att tillåta licensjakt på varg.
      Det borde finnas fler insattser för att hjälpa vargen att bli livskraftig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation