Vargens öde i jägarens händer

Naturvårdsverket har ännu en gång lagt vargarnas öde i jägarnas händer.  Licensjakt på 16 vargar trotts omfattande kritik från miljöorganisationer och forskning.

När man frågar hur dom tänkte så får man till svar att licensjakten är att skjuta bort inavlade vargar och på så sätt förbättra den genetiska statusen.

Stammen blir aldrig bättre för att man skjuter bort de inavlade vargarna. Stammen blir bara mindre och mindre om man använder den synen på att ”försöka rädda” den svenska vargen. Man måste tänka tvärtemot vad naturvårdsverket gör. För att få en livskraftig stamm så behövs det nytt blod med nya gener.

Såhär säger Salomon Abresparr, Ordförande i Fältbiologerna. ”Problemet är att utan tillskott av nya vargar så ger denna jakt ingen som helst positivt verkan mot inaveln. Man värnar inte utrotninghotade djur genom att skjuta dem. Det är beslut plockat ur luften som får enorma konsekvenser för vargen.”

 

Jag vill gärna höra din åsikt om naturvårdsverkets licensjakt på varg. Så tveka inte att skriva en kommentar.

Läs mer
Stopp för licensjakt på varg

 Foto: Gunnar Ries

2 Thoughts on “Vargens öde i jägarens händer

  1. Fin bild på vargen.
    Vi behöver alla våra inhemska djur som tillhör vår fauna. I Yellowstone nationalpark blev vargen utrotad och naturen blev nergången, för 20 år sedan hämtades vargar från Kanada och planterades in, idag är naturen åter på topp. bl a blev vattendragen friskare och växligheten blev bättre pga att hjortdjuren rörde sej mer.

    Jag tror att det behövs en bättre balans mellan bytesdjur och rovdjur, är det för lite av bytesdjuren så söker sej rovdjuren dit maten finns, och det blir då i vår närhet som soptunnnor och liknande.

    • Fy, det är hemskt när naturen förstörs på det viset. Alla arter lever för sin egna skull men klarar sig inte ifall kedjan bryts.

      Det är ansträngande för ett rovdjur att leta mat för det går åt en massa energi. T.ex. sökande efter föda, attackera, matsmältning, och att växa sig större. Vargen väljer nog att sök sin föda närmare oss människor för det är lättare att få tag i den och energin kan då gå till andra viktiga delar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation